Wat doe ik met mijn plastic- en metalen/blik verpakkingen en drankenkartons (pmd)?

Plastic verpakkingen, verpakkingen van metaal/blik en drankenkartons (pmd) zijn heel goed te recyclen. Per gemeente verschilt de wijze waarop pmd worden ingezameld. Raadpleeg daarom goed de wijze van inzameling van deze grondstoffen in je gemeente.

Bij het restafval of in de pmd-container?

Per gemeente verschilt de wijze waarop verpakkingen van plastic, verpakkingen van metaal/blik en drankenkartons (pmd) worden ingezameld:

In Schiedam (vanaf januari 2024), Vlaardingen en Capelle aan den IJssel horen verpakkingen van plastic, verpakkingen van metaal/blik en drankenkartons (pmd) bij het restafval. Door nascheiding bij Omrin wordt het er later weer uitgehaald om te recyclen.

Al het restafval uit de restafvalcontainers wordt gebracht naar de nascheidingsinstallatie van Omrin in Friesland. Daar worden de plastic verpakkingen, metaal/blik en dranken er in de scheidings- en bewerkingsinstallatie weer uitgehaald. Omrin haalt jaarlijks 15 kg plastic per inwoner uit het restafval (peiljaar 2019). Dit is twee keer zoveel als het landelijke gemiddelde!

Lees verder over: nascheiding van pmd uit het restafval.

In Rozenburg horen verpakkingen van plastic, verpakkingen van metaal/blik en drankenkartons (pmd) bij het restafval. Door nascheiding bij Afvalenergiebedrijf AVR via de gemeente Rotterdam, wordt het er later weer uitgehaald om te recyclen.

Let op!

Er zijn verschillende soorten plastic. Niet alles is geschikt voor hergebruik. Voorwerpen van plastic horen bij het restafval. Past het niet in de restafvalcontainer, dan is het grofvuil. Breng het dan naar de milieustraat of maak een ophaalafspraak voor grofvuil.

Recyclen van pmd

Bijna al het verpakkingsafval van plastic en metaal/blik en de drankenkartons kunnen worden hergebruikt.

Plastic verpakkingen worden bij de verwerker zo goed mogelijk op soort gesorteerd, versnipperd en gesmolten. Dan wordt er granulaat van gemaakt (kleine bolletjes) die als grondstof in een nieuw product terechtkomen. Denk aan nieuwe plastic verpakkingen, fleecetruien, golfballen en vloerbedekking. En bijvoorbeeld nieuwe containers!

Metaal/blik is 100% recyclebaar. Met magneten wordt het uit het pmd of restafval gehaald. Blik is eindeloos recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies. In Nederland wordt meer dan 91% van alle blikverpakkingen hergebruikt. Daardoor zijn weinig nieuwe grondstoffen nodig voor de productie van nieuwe blikken.

Na sortering/nascheiding van drankenkartons worden kartonvezels van het plastic (PE) en aluminium laagje gescheiden. De papierpulp die vrijkomt tijdens het recyclingproces wordt ingezet in de papierindustrie. Daarmee vormt zij de grondstof voor onder andere kantoorbenodigdheden, kartonnen dozen en tissuepapier.
Ook het polyethyleen en aluminium wordt teruggewonnen en gebruikt als zuivere grondstof voor allerlei producten als kratten, emmers, pannen, koffiepotten en aluminium buizen. In sommige fabrieken worden PE en aluminium niet gescheiden en samen verwerkt tot granulaat en in enkele gevallen nog ingezet als energiebron voor elektriciteitscentrales en cementovens. In dit laatste geval dient het aluminium als bindmiddel in de cement.
Lees verder op: Hedra